fbpx

Deze Israëlische jongeren werden slachtoffer van terreur

Yom Hazikaron
Deel deze post:
Lees ook:

Tijdens Yom Hazikaron worden in Israël alle slachtoffers van oorlog en terreur herdacht. Graven worden bezocht en op veel plekken zijn herdenkingen. De mensen die omkwamen worden herinnerd. Dit zijn verhalen van Israëlische jongeren die gedood werden door terroristen.

Dvir Sorek, 19 jaar

In 2019 werd het lichaam van de 19-jarige Dvir Sorek vlakbij Migdal Oz in Israël gevonden. Waarschijnlijk werd hij gekidnapt en vermoord. Ondanks dat de dader niet bekend is, werd de moord toegejuicht door Palestijnse terreurbewegingen.

Via Palestijnse sociale media werden mensen opgeroepen om beelden van beveiligingscamera’s in de buurt van Migdal Oz te verwijderen… om zo het onderzoek moeilijker te maken.

Ondanks dat de dader niet bekend is, werd de moord toegejuicht door Palestijnse terreurbewegingen.

De opa van Dvir, rabbijn Binyamin Herling, werd in 2000 doodgeschoten door Palestijnse terroristen.

Rina Shnerb, 17 jaar

Op 23 augustus 2019 kwam Rina om tijdens een bomaanval vlakbij Dolev in Israël. Ze bracht met haar ouders en broer een bezoek aan de nederzetting bij de Westelijke Jordaanoever. Op de terugweg werd van afstand een bom tot ontploffing gebracht toen het gezin langsreed.

Bij de bomaanslag raakten Rina’s vader en broer gewond. Rina werd ter plekke behandeld, maar ze overleed al snel aan haar verwondingen.

Later maakten Nederlandse (!) ambtenaren een foto met één van de terroristen die beschuldig werden van de moord. Er bleek een verband te zijn tussen Palestijnse organisaties die door Nederland gefinancierd werden en terroristische groeperingen. Toen dit ter sprake kwam in de Tweede Kamer, gaven Stef Blok (destijds Minister van Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (destijds Minister van Ontwikkelingssamenwerking) toe dat Nederland een deel van de salarissen van terroristen betaalde… Direct hierna stopte Nederland met het betalen aan de UAWC, de Palestijnse organisatie die zich bezig zou moeten houden met hulp aan Palestijnse burgers.

Meer hierover? Klik dan hier

Hadar Cohen, 19 jaar

Ze was net twee maanden in dienst bij de grenspolitie in Jeruzalem. Terroristen met vuurwapens, messen en bommen wilden een aanslag plegen in de Oude Stad, om onschuldige Israeli’s te vermoorden.

Hadar werd neergeschoten toen ze de terroristen bij de Damascuspoort tegenhield. Zwaargewond werd ze naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed aan haar verwondingen. De drie terroristen werden ter plekke doodgeschoten.

Hadar voorkwam deze aanslag, het kostte haar leven.

Meer lezen over Hadar? Klik hier

Hadas Malka, 23 jaar

Een jaar later, op dezelfde plaats in Jeruzalem. Hadas was politieagente bij de grenspolitie, net als Hadar. Vrijdagavond surveilleerde Hadas rond de Damascuspoort. Toen twee terroristen iets verderop het vuur openden op collega’s, stormde Hadas op de situatie af om te assisteren.

Onderweg werd ze aangevallen door een derde terrorist, door wie ze na een secondenlange worsteling meerdere keren werd gestoken. Nog dezelfde avond overleed Hadas in het ziekenhuis. Ze liet haar ouders, drie zussen en twee broers achter.

Een politieagente van 23 jaar gaf haar leven in de strijd tegen terreur.

Lees hier het hele verhaal van Hadas.

Naftali (16), Gilad (16) en Eyal (19)

Drie Israëlische tieners werden ontvoerd toen ze aan het liften waren op de Westelijke Jordaanoever. Ze waren spoorloos verdwenen. Er werden grote zoekacties opgezet en in Tel Aviv gingen jongeren de straat op om steun te betuigen aan de ouders van de jongens. Ook werd er gebeden voor hun vrijlating.

Ruim twee weken later werden hun lijken gevonden onder een hoop stenen in de omgeving van Hebron. Een paar jongens uit die buurt hebben ze gevonden. Kort na de ontvoering werden ze doodgeschoten.

Herdenken

Dit zijn verhalen van jongeren die omkwamen bij terroristische aanslagen. Ze werden vermoord, terwijl ze onschuldig waren. Hadar en Hadas gaven hun leven om die van anderen te redden. De drie jongens werden slachtoffer van een zinloze ontvoering. Ze laten hun familie en vrienden achter.

Ze werden vermoord, terwijl ze onschuldig waren.

Zo zijn er nog veel meer mensen die omkwamen door terreur. Velen werden gedood door geweld en bloedvergieten. Aan hen wordt gedacht tijdens Yom Hazikaron. Ze worden niet vergeten.

Luister ook de podcast: Waarom zou je de Holocaust herdenken?