fbpx

Vijf dingen die we kunnen leren van Joods Nieuwjaar

Joods feest - Rosj Hasjana - Joods Nieuwjaar
Deel deze post:
Lees ook:

Rosj Hasjana is het Joodse nieuwjaar. Hoewel dat aan de meeste christenen waarschijnlijk compleet voorbij gaat, zitten er toch een paar mooie lessen voor ons in. Hier vijf lessen! 

1. Heb een beetje zelfreflectie

Waar we in Nederland rond Oud en Nieuw vaak vooral terugblikken op alle belangrijke nieuwsfeitjes van het afgelopen jaar, blikken Joden aan het einde van het jaar terug op iets heel anders: op zichzelf. Men stelt vragen als: ‘Ben ik eigenlijk wel goed bezig?’ ‘Hoe kan ik mezelf verbeteren?’ en ‘Behandel ik mijn medemens wel correct?’. En zeg nou eerlijk: is zo’n terugblik niet veel belangrijker dan het zoveelste nieuwsjaaroverzicht?

Men stelt vragen als: ‘Ben ik eigenlijk wel goed bezig?’ en ‘Hoe kan ik mezelf verbeteren?’

2. Goeie feestjes gaan zo snel voorbij

Veel mensen kijken er al maanden van tevoren naar uit: gezellig met vrienden of familie het jaar uitzitten. Oliebolletje erbij, een goed glas kinderchampagne en natuurlijk van dat veel te dure siervuurwerk. Maar ja, zo’n avond is altijd zo snel voorbij. Daar hebben ze in Israël iets op gevonden. Je viert gewoon twee dagen feest! Dit jaar begint Rosh Hashana op zondagavond en duurt tot komende dinsdagavond.

3. It’s not all about fun, though

Joods nieuwjaar betekent geen vlammende vuurwerkshows, dolle dorpsfeesten of een avond lang oliebollen en andere vette snacks naar binnen werken. Het is eigenlijk veel meer een serieuze bedoening waarbij het belijden van zonden in het afgelopen jaar (individueel en als gemeenschap), synagogebezoek (soms duurt de dienst op Rosh Hashana wel vijf uur!) en het herdenken van de gestorvenen een centrale rol innemen.

Na de synagogedienst op Rosj Hasjana wensen Joden elkaar een ‘goed en zoet nieuwjaar’.

Klik hier als je meer wilt weten over de betekenis van Rosj Hasjana

4. Vergeet Adam & Eva niet

Het Joodse volk luidt zondag het jaar 5781in. De Joodse jaartelling begint te tellen vanaf de schepping van de aarde. Elk jaar met Rosj Hasjana vieren Joden dan ook niet alleen het begin van het nieuwe jaar, maar ook het begin van de schepping en de geboortedag van de eerste mens (zondag dus 5781 jaar geleden). Dubbel feest!

5. Ga voor een goed en zoet nieuw jaar

Na de synagogedienst op Rosj Hasjana wensen Joden elkaar een ‘goed en zoet nieuwjaar’. Dit wordt kracht bijgezet door het eten van een stukje appel dat in honing wordt gedipt. Dit staat symbool voor het ‘zoete’ dat het komende jaar hopelijk mag brengen. Misschien een origineel idee om je vrienden en familie toe te wensen op 1 januari?

Check ook deze video: ‘Dip your apple in the honey’

Meer weten over Joodse feesten?

Lees hier meer over andere Joodse feesten!